Po čtyřech letech specializovaného výzkumu a vývoje dosáhl projekt ALEHOOP významných milníků v oblasti inovace udržitelných bílkovin.
Cílem projektu ALEHOOP (Biorefineries for the valorisation of macroalgal residual biomass and legume processing by-products) je inovovat produkci levných alternativních bílkovin pro použití jako vysoce hodnotných potravinářských doplňků a krmiv pro zvířata. Tento projekt má zásadní význam pro uspokojení poptávky trhu po udržitelných bílkovinách a zároveň snižuje závislost Evropy na tradičních rostlinných bílkovinách, jako je sója.
Klíčovou rolí VÚVeL v projektu ALEHOOP je přispět k návrhu a ověření nových krmiv na bázi bílkovin z makrořas jakožto ingrediencí nově připravovaných v rámci projektu a prokázat jejich použitelnost v nových krmných formulacích ověřením na cílových zvířecích druzích – prasatech a brojlerech. Více v tiskové zprávě.