Důvody zřízení Vědeckého veterinárního výboru
V důsledku opakovaných problémů vyvolaných případy šíření zdravotně závadných potravin a krmiv, včetně výskytu nebezpečných onemocnění hospodářských zvířat přenosných na člověka, rozhodla Evropská komise v roce 2001 radikálně reorganizovat systém zajištění bezpečnosti potravin. Byla revidována stávající a přijata nová legislativní opatření z oblasti krmiv, zdraví a ochrany zvířat, hygieny, reziduí a nových potravin a zřízen nezávislý Evropský úřad pro potraviny (EÚP). Členské státy EU byly vyzvány k obdobnému postupu zajištění bezpečnosti potravin a kandidátským státům, tedy i České republice, bylo doporučeno podílet se na činnosti EÚP.
Na tuto výzvu reagovala vláda ČR usnesením č. 1320 ze dne 10. prosince 2001 ke Strategii bezpečnosti (nezávadnosti) potravin v České republice, kterým deklaruje, že zajištění bezpečnosti potravin je jednou z hlavních priorit vlády ve vazbě na vstup ČR do Evropské unie. Pro oblast hodnocení rizik pověřila vláda svým usnesením čtyři odborná pracoviště odpovědností za ustavení a fungování tzv. vědeckých výborů, jejichž úkolem je příprava nezávislých stanovisek, hodnocení a návrhů na opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti výroby potravin včetně posouzení směrů výzkumu a vývoje. Tím se vytvořil předpoklad k naplnění výzvy Evropské komise k zajištění bezpečnosti potravin v ČR.
Organizační zajištění Vědeckého výboru veterinárního bylo svěřeno Výzkumnému ústavu veterinárního lékařství v Brně,
Vědecký výbor pro oblast veterinární byl ustaven ve druhé polovině roku 2002 se sídlem ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně, Hudcova 70. Na základě výběrového řízení jsou za členy výboru jmenováni pracovníci Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, Veterinární a farmaceutické univerzity, Státní veterinární správy, Státního veterinárního ústavu Olomouc, Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, Masarykovy univerzity, Mendelovy univerzity a Agrisu Medlov.
Struktura Vědeckého výboru veterinárního
Současní členové výboru:
Předseda: RNDr. Miroslav MACHALA, CSc.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Tajemnice: Mgr. Soňa MARVANOVÁ, Ph.D.
MVDr. Pavel ALEXA, CSc.
doc. MVDr. Jan BARDOŇ, Ph.D.
Státní veterinární ústav Olomouc
prof. MVDr. Ing. Petr DOLEŽAL, CSc.
Mendelova univerzita v Brně
prof. MVDr. Alfred HERA, CSc.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
MVDr. Václav JORDÁN
Agris Medlov
doc. MVDr. Renáta KARPÍŠKOVÁ, Ph.D.
Masarykova univerzita
MVDr. Ivana KOLÁČKOVÁ, Ph.D.
Masarykova univerzita
MVDr. Eva RENČOVÁ, Ph.D.
Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv
prof. RNDr. Daniel RŮŽEK, Ph.D.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Mgr. Petra VAŠÍČKOVÁ, Ph.D.
Masarykova univerzita
prof. MVDr. Vladimír VEČEREK, CSc. MBA
Veterinární univerzita Brno
prof. MVDr. Lenka VORLOVÁ, Ph.D.
Veterinární univerzita Brno
Posláním Vědeckého výboru veterinárního je:
- příprava nezávislých posudků, hodnocení a stanovisek v oblasti zdraví zvířat, pohody zvířat, zoonóz, hygieny výroby a nezávadnosti živočišných produktů s ohledem na bezpečnost potravin,
- posuzování a aplikace směrů výzkumu a vývoje v této oblasti,
- ve spolupráci s příslušnými orgány státní správy zajišťovat provázanost hodnocení rizik s komunikací o riziku a předkládat veřejnosti otevřené a srozumitelné informace.
Financování
Činnost Výboru je každý rok financována na základě smlouvy v souladu s usnesením vlády ČR č. 1277/2004 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České Republice po přistoupení k Evropské unii, uzavřené ve smyslu ustanovení § 51 a § 491 zákona č. 40/1964 Sb., Občanského zákoníku v platném znění, mezi Ministerstvem zemědělství ČR a Výzkumným ústavem veterinárního lékařství, v. v. i.
Zprávy o činnosti výboru
S žádostí o další informace se můžete obrátit na:
Mgr. Soňa MARVANOVÁ, Ph.D. - tajemnice výboru
Zpracované studie v jednotlivých letech
S žádostí o další informace se můžete obrátit na:
Mgr. Soňa MARVANOVÁ, Ph.D. - tajemnice výboru
Rok 2023
- Příprava metodiky a ověření antimikrobního účinku vybraných extraktů z mochny stříbrné jako možné náhrady za antibiotika v souladu s antibiotickou politikou EU a ČR (Hera A., Suchý P., Paráková L., Chalupová M., Kružicová A., Novotná P., Billová V.)
- Genetická diverzita a rezistence k antibiotikům u izolátů Listeria monocytogenes získaných od zvířat (Karpíšková R., Brodíková K., Bulawová H.)
- Prevalence a vlastnosti Klebsiella pneumoniae v klinickém materiálu zvířat a v potravinách živočišného původu z tržní sítě (Koláčková I., Bardoň J., Karpíšková R.)
- Emergentní chemické kontaminanty z hlediska bezpečnosti potravin a krmiv (Šimečková P., Marvanová S., Machala M.)
Rok 2022
- Ověření protizánětlivé účinnosti extraktu z mochny stříbrné (Potentilla argentea) (Hera A., Paráková L., Suchý P., Kružicová A., Parák T., Billová V.)
- Prevalence a vlastnosti Klebsiella pneumoniae sensu stricto v potravinách rostlinného původu z tržní sítě České republiky (Karpíšková R., Koláčková I., Brodíková K., Machala M.)
- Citlivost Corynebacterium pseudotuberculosis vůči vybraným antimikrobiálním látkám (Langová D., Kavanová K., Marková J.)
- Výskyt vybraných parazitárních a virových agens v mořských plodech a rybách z tržní sítě České republiky (Zalewska B., Čechová M., Palasová L.)
Rok 2021
- Výskyt vybraných virových agens ve vzorcích vepřových masných výrobků pocházejících z tržní sítě v České republice (Krzyžánková, M., Vašíčková, P., Hrdý, J., Krásná, M.)
- Prověření stanovené ochranné lhůty přípravku Ivermix pulvis pro divoká prasata a sledování antiparazitárního účinku uvedeného veterinárního léčivého přípravku u srnčí zvěře (Hera, A., Vernerová, E., Billová, V.)
- Výskyt producentů bakteriálního toxinu kolibaktin v potravinách, u potravinových zvířat a lidí a srovnání jeho cytotoxických účinků (Straková, N., Kořená, K., Hýžďalová, M.)
- Staphylococcus aureus rezistentní k meticilinu (MRSA) v potravinách živočišného původu z tržní sítě ČR a jejich charakteristiky (Karpíšková, R., Gelbíčová, T., Koláčková, I., Brodíková, K.)
- Technologické vady a jejich výskyt při porážení jatečných zvířat na jatkách (Doleželová, P., Mačáková, P., Válková, L., Chloupek, P.)
- Výskyt specifických protilátek proti Toxoplasma gondii u malých přežvýkavců (Marková, J., Koudela, B., Okůnková, J., Beinhauerová, M.)
Rok 2020
- Zoonotický potenciál pandemického viru SARS-CoV-2 a možnosti jeho diagnostiky u domácích a hospodářských zvířat (Lány P., Rosenbergová K., Tesa K., Zendulková D., Pospíšil Z.)
- Výskyt vybraných virových agens ve vzorcích odpadních vod a v mezistupních procesu jejich čištění (Vašíčková P., Hrdý., Krzyžánková M., Krásna M.)
- Léčba parazitóz volně žijící zvěře (Hera A., Vernerová E., Billová V.)
- Nové poznatky o obsahu laktózy v mléčných výrobcích v kontextu konzumentů s laktózovou intolerancí (Vorlová L., Pospíšil J., Bartáková K.)
- Dlouhodobé přežívání kmenů Listeria monocytogenes v potravinářských podnicích (Gelbíčová T., Karpíšková R., Florianová M., Hlucháňová L.)
- Atypické kmeny E. coli se schopností produkce Shiga toxinu 2, subtypu e, jako původci edémové choroby prasat (Koláčková I., Alexa P., Vacková Z., Straková N., Kořená K., Karpíšková R.)
Rok 2019
- Současná problematika léčení spárkaté zvěře (Hera A., Vernerová E., Billová V.)
- Studium výskytu influenzy typu C a D u skotu v České republice (Tesa K., Lány P., Zendulková D., Rosenbergová K., Pospíšil Z.)
- Metody detekce cizorodých enzymů v medu za použití multidimenzionálních přístupů (Vorlová L., Tkáč M., Procházková M.)
- Vývoj spotřeb kolistinu a jeho používání u jednotlivých species zvířat a možné alternativní nástroje minimalizace jeho používání (Pokludová L., Bureš J., Hera A., Novotná P.)
- Výskyt genetických determinant plasmidově vázané rezistence ke kolistinu u gramnegativních bakterií izolovaných z potravin a prostředí v ČR (Karpíšková R., Gelbíčová T., Baráková A., Koláčková I.)
Rok 2018
- Kvantitativní stanovení vybraných alergizujících proteinů vajec kura domácího (Gallus gallus) v těstovinách metodou LC/MS/MS (příloha Krčmář a kol.)
- Metodické a související aspekty diastázy (příloha Vorlová a kol)
- Protilátky proti vybraným infekcím prasat v sérech divočáků z pohledu možných epizootologických souvislostí (příloha Lány a kol.)
- Současný pohled na používání VLP na bázi ivermektinu u spárkaté zvěře (příloha Hera a kol)
- Zdraví a pohoda prasat z pohledu nálezů při porážení na jatkách v České republice (příloha Večerek a kol)
Rok 2017
- Kvantitativní stanovení proteinů vajec kura domácího (Gallus gallus) s vysokým alergenním potenciálem v těstovinách metodou LC/MS/MS
- Strategie pro účelné a bezpečné používání antiparazitik u spárkaté zvěře a sledování rezistence na stávající antiparazitika
- Virové hemoragické onemocnění králíků – nové varianty viru na našem území
Rok 2016
- Aktuální výskyt nodulární dermatitidy skotu v Evropě, opatření na likvidaci nákazy a dopad na kvantitu a kvalitu produktů a surovin ze skotu v postižených oblastech
- Kontrola vybraných alergenů v pokrmech veřejného stravování
- Ověření možnosti stanovení alergenů vajec metodou LC/MS/MS
- Současná pravidla pro používání veterinárních léčivých přípravků (antiparazitik) u spárkaté zvěře s dopadem na zdraví veřejnosti jako konzumentů živočišných potravin
Rok 2015
- Antimikrobiální terapie potravinových zvířat a její dopad na zdraví lidí
- Nový výskyt katarální horečky ovcí, sérotypu 8 v zemích Evropské unie a jeho možný dopad na produkci a kvalitu potravin živočišného původu
- Stanovení koňského masa metodou LC- MS/MS
Rok 2014
- Použití antibiotik u zvířat s dopadem na zdraví lidí a zvířat – pilotní projekt na sledování spotřeb antimikrobik v chovech prasat
- Stanovení koňského masa metodou LC- MS/MS
- Virus porcinní epidemické diarrhey a jeho možný vliv na produkci a kvalitu potravin živočišného původu
- Význam a výskyt ESBL produkujících bakterií Escherichia coli v potravinách v tržní síti České republiky
Rok 2013
- Analyza vzorku masnych vyrobku na pritomnost konske DNA-overeni doporucene evropske a interni real-time PCR metodiky
- Schmallenbergsky virus a jeho mozny vliv na kvalitu a produkci potravin zivocisneho puvodu
- Soucasna pravidla pro pouzivani veterinarnich lecivych pripravku s antimikrobialnimi substancemi u potravinovych zvirat
Rok 2012
- Analýza a vyhodnocení sérologického monitoringu Q horečky – nebezpečné zoonózy v chovech skotu s ohledem na bezpečnost potravin
- Metodika provádění studií trvanlivosti pro Listeria monocytogenes u potravin určených k přímé spotřebě
- Nová ustanovení ATB politiky v oblasti používání veterinárních léčivých přípravků v krmivech pro potravinová zvířata
- Prověření přítomnosti pravých a nepravých (bonito) tuňáků v konzervovaných výrobcích v tržní síti ČR metodou PCR
Rok 2011
- Výskyt původce Q horečky u volně žijících přežvýkavců z pohledu bezpečnosti a kvality potravin a surovin živočišného původu
- Sledování mikrobiologických a jiných vlivů na obsah enzymů (citrátsyntázy a akonitázy) v exsudátu z masa – pokračování studie
- Hromadně aplikované antimikrobiální látky v krmivech pro potravinová zvířata s ohledem na zdraví lidí jako konzumentů potravin živočišného původu
- Identifikace alergenních proteinů makrelovitých ryb metodami molekulární biologie