Důvody zřízení Vědeckého veterinárního výboru
V důsledku opakovaných problémů vyvolaných případy šíření zdravotně závadných potravin a krmiv, včetně výskytu nebezpečných onemocnění hospodářských zvířat přenosných na člověka, rozhodla Evropská komise v roce 2001 radikálně reorganizovat systém zajištění bezpečnosti potravin. Byla revidována stávající a přijata nová legislativní opatření z oblasti krmiv, zdraví a ochrany zvířat, hygieny, reziduí a nových potravin a zřízen nezávislý Evropský úřad pro potraviny (EÚP). Členské státy EU byly vyzvány k obdobnému postupu zajištění bezpečnosti potravin a kandidátským státům, tedy i České republice, bylo doporučeno podílet se na činnosti EÚP.
Na tuto výzvu reagovala vláda ČR usnesením č. 1320 ze dne 10. prosince 2001 ke Strategii bezpečnosti (nezávadnosti) potravin v České republice, kterým deklaruje, že zajištění bezpečnosti potravin je jednou z hlavních priorit vlády ve vazbě na vstup ČR do Evropské unie. Pro oblast hodnocení rizik pověřila vláda svým usnesením čtyři odborná pracoviště odpovědností za ustavení a fungování tzv. vědeckých výborů, jejichž úkolem je příprava nezávislých stanovisek, hodnocení a návrhů na opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti výroby potravin včetně posouzení směrů výzkumu a vývoje. Tím se vytvořil předpoklad k naplnění výzvy Evropské komise k zajištění bezpečnosti potravin v ČR.
Organizační zajištění Vědeckého výboru veterinárního bylo svěřeno Výzkumnému ústavu veterinárního lékařství v Brně,
Vědecký výbor pro oblast veterinární byl ustaven ve druhé polovině roku 2002 se sídlem ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství v Brně, Hudcova 70. Na základě výběrového řízení jsou za členy výboru jmenováni pracovníci Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, Veterinární a farmaceutické univerzity, Státní veterinární správy, Státního veterinárního ústavu Olomouc, Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, Mendelovy univerzity a Agrisu Medlov.
Struktura Vědeckého výboru veterinárního
Současní členové výboru:
Předseda: RNDr. Miroslav MACHALA, CSc.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Tajemnice: MVDr. Ivana KOLÁČKOVÁ, Ph.D.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
MVDr. Pavel ALEXA, CSc.
doc. MVDr. Jan BARDOŇ, Ph.D.
Státní veterinární ústav Olomouc
prof. MVDr. Ing. Petr DOLEŽAL, CSc.
Mendelova univerzita v Brně
prof. MVDr. Alfred HERA, CSc.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
MVDr. Václav JORDÁN
Agris Medlov
doc. MVDr. Renáta KARPÍŠKOVÁ, Ph.D.
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
MVDr. Eva RENČOVÁ, Ph.D.
Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv
prof. MVDr. Vladimír VEČEREK, CSc. MBA
Veterinární a farmaceutická univerzita
prof. MVDr. Lenka VORLOVÁ, Ph.D.
Veterinární a farmaceutická univerzita
Posláním Vědeckého výboru veterinárního je:
- příprava nezávislých posudků, hodnocení a stanovisek v oblasti zdraví zvířat, pohody zvířat, zoonóz, hygieny výroby a nezávadnosti živočišných produktů s ohledem na bezpečnost potravin,
- posuzování a aplikace směrů výzkumu a vývoje v této oblasti,
- ve spolupráci s příslušnými orgány státní správy zajišťovat provázanost hodnocení rizik s komunikací o riziku a předkládat veřejnosti otevřené a srozumitelné informace.
Financování
Činnost Výboru je každý rok financována na základě smlouvy v souladu s usnesením vlády ČR č. 1277/2004 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České Republice po přistoupení k Evropské unii, uzavřené ve smyslu ustanovení § 51 a § 491 zákona č. 40/1964 Sb., Občanského zákoníku v platném znění, mezi Ministerstvem zemědělství ČR a Výzkumným ústavem veterinárního lékařství, v. v. i.
Zpracované studie v jednotlivých letech
S žádostí o další informace se můžete obrátit na:
MVDr. Ivana KOLÁČKOVÁ, Ph.D., - tajemnice výboru
Rok 2020
- Zoonotický potenciál pandemického viru SARS-CoV-2 a možnosti jeho diagnostiky u domácích a hospodářských zvířat (Lány P., Rosenbergová K., Tesa K., Zendulková D., Pospíšil Z.)
- Výskyt vybraných virových agens ve vzorcích odpadních vod a v mezistupních procesu jejich čištění (Vašíčková P., Hrdý., Krzyžánková M., Krásna M.)
- Léčba parazitóz volně žijící zvěře (Hera A., Vernerová E., Billová V.)
- Nové poznatky o obsahu laktózy v mléčných výrobcích v kontextu konzumentů s laktózovou intolerancí (Vorlová L., Pospíšil J., Bartáková K.)
- Dlouhodobé přežívání kmenů Listeria monocytogenes v potravinářských podnicích (Gelbíčová T., Karpíšková R., Florianová M., Hlucháňová L.)
- Atypické kmeny E. coli se schopností produkce Shiga toxinu 2, subtypu e, jako původci edémové choroby prasat (Koláčková I., Alexa P., Vacková Z., Straková N., Kořená K., Karpíšková R.)
Rok 2019
- Současná problematika léčení spárkaté zvěře (Hera A., Vernerová E., Billová V.)
- Studium výskytu influenzy typu C a D u skotu v České republice (Tesa K., Lány P., Zendulková D., Rosenbergová K., Pospíšil Z.)
- Metody detekce cizorodých enzymů v medu za použití multidimenzionálních přístupů (Vorlová L., Tkáč M., Procházková M.)
- Vývoj spotřeb kolistinu a jeho používání u jednotlivých species zvířat a možné alternativní nástroje minimalizace jeho používání (Pokludová L., Bureš J., Hera A., Novotná P.)
- Výskyt genetických determinant plasmidově vázané rezistence ke kolistinu u gramnegativních bakterií izolovaných z potravin a prostředí v ČR (Karpíšková R., Gelbíčová T., Baráková A., Koláčková I.)
Rok 2018
- Kvantitativní stanovení vybraných alergizujících proteinů vajec kura domácího (Gallus gallus) v těstovinách metodou LC/MS/MS (příloha Krčmář a kol.)
- Metodické a související aspekty diastázy (příloha Vorlová a kol)
- Protilátky proti vybraným infekcím prasat v sérech divočáků z pohledu možných epizootologických souvislostí (příloha Lány a kol.)
- Současný pohled na používání VLP na bázi ivermektinu u spárkaté zvěře (příloha Hera a kol)
- Zdraví a pohoda prasat z pohledu nálezů při porážení na jatkách v České republice (příloha Večerek a kol)
Rok 2017
- Kvantitativní stanovení proteinů vajec kura domácího (Gallus gallus) s vysokým alergenním potenciálem v těstovinách metodou LC/MS/MS
- Strategie pro účelné a bezpečné používání antiparazitik u spárkaté zvěře a sledování rezistence na stávající antiparazitika
- Virové hemoragické onemocnění králíků – nové varianty viru na našem území
Rok 2016
- Aktuální výskyt nodulární dermatitidy skotu v Evropě, opatření na likvidaci nákazy a dopad na kvantitu a kvalitu produktů a surovin ze skotu v postižených oblastech
- Kontrola vybraných alergenů v pokrmech veřejného stravování
- Ověření možnosti stanovení alergenů vajec metodou LC/MS/MS
- Současná pravidla pro používání veterinárních léčivých přípravků (antiparazitik) u spárkaté zvěře s dopadem na zdraví veřejnosti jako konzumentů živočišných potravin
Rok 2015
- Antimikrobiální terapie potravinových zvířat a její dopad na zdraví lidí
- Nový výskyt katarální horečky ovcí, sérotypu 8 v zemích Evropské unie a jeho možný dopad na produkci a kvalitu potravin živočišného původu
- Stanovení koňského masa metodou LC- MS/MS
Rok 2014
- Použití antibiotik u zvířat s dopadem na zdraví lidí a zvířat – pilotní projekt na sledování spotřeb antimikrobik v chovech prasat
- Stanovení koňského masa metodou LC- MS/MS
- Virus porcinní epidemické diarrhey a jeho možný vliv na produkci a kvalitu potravin živočišného původu
- Význam a výskyt ESBL produkujících bakterií Escherichia coli v potravinách v tržní síti České republiky
Rok 2013