Další díl pořadu Rozhovory VÚVeL se zaměřil na výsledky ukončeného projektu s finanční podporou Národní agentury pro zemědělský výzkum Ministerstva zemědělství ČR s názvem „Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění“, jejíž hlavní řešitelkou byla Mgr. Helena Juřicová, Ph.D. Projekt se zabýval výzkumem zvýšení bezpečnosti potravin a hledání způsobů, jak v potravinářských provozech nalézt a odstranit odolné bakterie, které mohou způsobit onemocnění z potravin. Na projektu se dále podíleli odborníci z Výzkumného ústavu mlékárenského, s.r.o. a potravinářské společnosti. Cílem bylo odhalit místa, kde se tyto bakterie často vyskytují, zjistit, proč jsou tak odolné, a navrhnout účinné metody, jak je odstranit. Součástí práce byl také vývoj moderních laboratorních postupů, které pomáhají odhalit tyto bakterie ve výrobcích, prodávaných v maloobchodní síti – v sýrech, suchých salámech, ale např. i v tatarských biftecích.
Výsledky projektu byly uplatněny ve výrobě, představeny na odborných konferencích a publikacích, které jsou volně dostupné ve vědeckých časopisech. Mezi hlavní výstupy patřilo také zpracování certifikované metodiky pro testování odolnosti bakterií a doporučení pro výrobce potravin. Výsledky získané podle této metodiky mají napomoci při zavádění nových výrobků a technologických postupů do výroby a při řešení problémů spojených s výskytem technologicky a/nebo zdravotně rizikových bakterií. Tím přispějí ke zvýšení technologické jistoty a mikrobiologické kvality a bezpečnosti potravin. Metodika je dostupná zde.