Popis: | Campylobacter jejuni je nejčastějším původcem potravinami přenášených gastroenteritid. Vysoká četnost kampylobakterióz a možný rozvoj postinfekčních komplikací jsou důvodem, proč je onemocnění označované jako infekce s vysokým socio-ekonomickým dopadem. Vysoký výskyt kampylobakteriózy je v rozporu s náročnými růstovými požadavky C. jejuni. Tato mikroaerobní bakterie je citlivá na stres a prudké změny prostředí a při kultivaci vyžaduje specifické podmínky. Přesto dlouhodobě přetrvává v životním prostředí bez ztráty životaschopnosti i virulence. Faktory ovlivňující přežívání a šíření C. jejuni v prostředí nebyly doposud identifikovány, stejně jako mechanismy zodpovědné za persistenci bakterie mimo hostitele. Cílem projektu bude identifikace faktorů umožňujících přežívání C. jejuni v životním prostředí, především ve vodě, s důrazem na teplotu, potenciální aerotoleranci, tvorbu biofilmu a interakce bakterie s protozoi. Projekt také poskytne informace o výskytu C. jejuni v českých chovných rybnících a fylogenetické příbuznosti environmentálních, klinických a potravinových izolátů. |