Název: | Viry v souvislosti s alimentárními infekcemi – molekulární epidemiologie a metody rychlé detekce |
Číslo: | NV17-31921A |
Řešitel: | Mgr. Petra VAŠÍČKOVÁ, Ph.D. |
Poskytovatel: | Ministerstvo zdravotnictví (MZ) |
Doba řešení od: | 2017 |
Doba řešení do: | 2020 |
CEP: | https://www.rvvi.cz/cep?s=jednoduche-vyhledavani&ss=detail&n=0&h=NV17-31921A |
Popis: | Počet virových epidemií způsobených kontaminovanými potravinami či vodou v Evropské unii stále vzrůstá. Přesto jsou virová agens v České republice jen výjimečně stanovena jako příčina takovýchto epidemií. O nepřipravenosti tuzemského systému sledování alimentárních onemocnění svědčí vodní norovirová epidemie v Praze (květen 2015); kde hlavním problémem bylo nedostatečně rychlé stanovení původců a zdroje kontaminace. Proto budou v řešeném projektu zavedeny metody sloužící k rychlé a multiplexní detekci virů způsobujících alimentární infekce a bude proveden monitoring spojený s molekulární typizací těchto virů v klinických vzorcích a vzorcích pocházejících z epidemií. Takto budou v České republice získány znalosti týkající se rozšíření a ekologie virů v souvislosti s alimentárními infekcemi. Molekulárně biologické metody použité v rámci projektu budou sdíleny se spolupracujícími laboratořemi, čímž bude zlepšena jejich metodická odbornost a bude posílena spolupráce mezi humánní a veterinární sférou. |