Název: | Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost |
Číslo: | QK1910351 |
Řešitel: | Mgr. Monika MORÁVKOVÁ, Ph.D. |
Poskytovatel: | Ministerstvo zemědělství (MZe) |
Doba řešení od: | 2019 |
Doba řešení do: | 2023 |
CEP: | https://www.rvvi.cz/cep?s=jednoduche-vyhledavani&ss=detail&n=0&h=QK1910351 |
Popis: | Cílem předkládaného projektu je získat znalosti ohledně výskytu a vlastností BMK nacházejících se v trávicím traktu divokých prasat a zároveň získat podrobně charakterizované probiotické kmeny pro přípravu synbiotického krmiva na podporu zdravotního stavu domácích prasat. Bude vytvořena sbírka probiotických kmenů a bude vypracován postup pro testování faktorů funkčnosti probiotických kmenů ve směsích, jejich odolnosti vůči stresu a vztahu ke konkrétním prebiotickým složkám krmných směsí. To umožní selekci kmenů s vyšším probiotickým potenciálem a stavbu efektivních synbiotik syntetizovaných na základě specifických aktuálních požadavků. Předpokládáme, že projekt přispěje ke zvýšení přírůstků a k zlepšení zdravotního stavu selat, bezpečnosti a lepší kvalitě vepřového masa. |