Název: | InnoProtein: New sustainable proteins for food, feed and non-food bio-based applications |
Číslo: | 101112072 |
Řešitel: | MVDr. Martin FALDYNA, Ph.D. |
Poskytovatel: | H2020 |
Doba řešení od: | 2023 |
Doba řešení do: | 2026 |
CEP: | https://www.innoprotein.eu/ |
Popis: | Vzhledem k předpokladu, že do roku 2050 dosáhne celosvětová populace 10 miliard, je naléhavost udržitelné produkce vysoce kvalitních bílkovin zřejmá. Deficit bílkovin v EU, která dováží 70 % bílkovinných plodin a 90 % sójových bobů, zvyšuje potřebu čerstvých, ekologických zdrojů bílkovin pro různé trhy. Projekt InnoProtein tuto výzvu řeší vývojem nových produktů pro potraviny, krmiva a další. Využíváním přehlížených zdrojů bílkovin, jako jsou mikrořasy, houby, bakterie a hmyz, v kombinaci s pokročilými extrakčními technikami prosazujeme řešení, která snižují nedostatek bílkovin v EU a dopad na životní prostředí. Odborné konsorcium tohoto projektu zavádí tzv. eco-business model, který ověřuje ekonomickou životaschopnost i socio-environmentální přínosy. Přijímáním přístupu circular&zero waste (tzv. oběhové hospodářství se základní myšlenkou vznik odpadů minimalizovat a když už odpady vzniknou, tak je přeměnit na zdroje) projekt InnoProtein minimalizuje množství odpadu přeměnou biomasy a výrobních toků na bioplasty, biostimulanty a fermentační střednědobé bioenergetické zdroje. Projekt InnoProtein demonstruje multidisciplinární a diverzifikovaný přístup k řešení a s 15 partnery, včetně poskytovatelů technologií (4 VTR - 27 %), průmyslových partnerů (10 MSP - 67 %) a partnerů zaměřených na spotřebitele (1 nevládní organizace - 6 %) z 9 různých evropských zemí. Projekt bude trvat 48 měsíců, jeho celkový odhadovaný rozpočet činí 5 043 847,50 EUR a všechny malé a střední podniky konsorcia do něj významně přispějí věcnými prostředky (15 %), čímž zvýší dopad projektu a prokáží své odhodlání dosáhnout cílů projektu. Požadovaný příspěvek EU tedy činí 4 592 391,64 EUR Více informací o projektu zde |