Název: | Nové poznatky pro snižování rizik chovu hmyzu pro lidskou spotřebu z pohledu ekosystému, chovatele i konzumenta |
Číslo: | QL24010336 |
Řešitel: | RNDr. Jana PRODĚLALOVÁ, Ph.D. |
Poskytovatel: | Ministerstvo zemědělství (MZe) |
Spoluřešitel: | |
řešitel-cizí: | |
Spoluřešitel cizí: | |
Doba řešení od: | 2024 |
Doba řešení do: | 2028 |
Příjemce: | |
Spolupříjemce: | |
CEP: | https://www.isvavai.cz/cep?s=jednoduche-vyhledavani&ss=detail&n=0&h=QL24010336 |
Popis: | Hmyz je v současnosti vyzdvihován jako alternativní zdroj proteinu pro lidskou výživu i krmiva s benefity v oblasti ekologie, ekonomiky i nutričních hodnot. Jedná se však o oblast, která je v ČR stále okrajovou záležitostí. Cílem projektu je získat nové poznatky v oblasti infekčních chorob hmyzu a bezpečnosti produkovaného proteinu: (1) doplnit chybějící informace o chorobách chovaného hmyzu, kdy se stejně jako u jiných velkochovů hospodářských zvířat dá čekat negativní vliv infekčních agens, a to včetně doporučení preventivních opatření; a (2) studovat vazby na choroby včely medonosné, zejména z pohledu možného přenosu patogenů mezi včelami a jedlým hmyzem. |