Dne 31. října 2024 se na Výzkumném ústavu veterinárního lékařství, v. v. i. uskutečnil seminář na téma „Mikrobiom drůbeže v souvislostech“ organizovaný v rámci cyklu VÚVeL ACADEMY. Zcela naplnil cíl celého cyklu, kterým je propojení vědecké sféry s oblastí zemědělské prvovýroby. Akce přilákala odborníky, chovatele i studenty, kteří se přišli dozvědět o nejnovějších výzkumných objevech a inovacích v oblasti mikrobiomu a zdraví drůbeže.
Seminář zahájil MVDr. Jiří Volf, Ph.D., který se ve své přednášce zaměřil na význam střevní mikroflóry kuřat. Zdůraznil, jak klíčové je správné osídlení střevní mikroflóry pro zdravý vývoj kuřat a že se její vývoj v průběhu prvních měsíců života mění. Demonstroval její rozdílné složení v prvních dnech po vylíhnutí v závislosti na tom, zda je kuře ve styku s dospělou nosnicí či nikoli. Seznámil posluchače s prokázaným protektivním účinkem specifické směsi bakterií osidlujících střevní trakt vůči infekci salmonelou a následně představil koncept probiotického veterinárního přípravku QuoCNA, který byl vyvinut na VÚVeL. Na jeho přednášku navázala MVDr. Aneta Papoušková, Ph.D., která představila výzkum zaměřený na ochranu kuřat proti E. coli infekci pomocí anaerobních bakterií, čímž otevřela zajímavou diskusi o inovativních metodách ochrany drůbeže před běžnými patogeny.
V dalším bloku přednášel prof. MVDr. Alois Čížek, CSc., o aktivním monitoringu závažných klonů E. coli, což je klíčové téma zejména pro rodičovské chovy a užitkové chovy masné drůbeže. Následoval Ing. Kamil Šťastný, Ph.D., s přednáškou o sledování přestupu reziduí antimikrobik do životního prostředí, která se setkala s velkým zájmem účastníků vzhledem k rostoucímu důrazu na udržitelné zemědělství a ekologickou produkci.
Mgr. Lenka Vlasáková, Ph.D. nabídla pohled na vliv bakterií na složení malých molekul v trávenině slepého střeva, což posluchače uvedlo do fascinujícího světa molekulárních změn a vlivu bakteriálního složení na trávení. Závěrem se doc. RNDr. Ivan Rychlík, Ph.D., věnoval probiotikům a možnostem jejich dalšího rozvoje, aby byla zajištěna lepší podpora střevního zdraví u drůbeže.
Seminář se nesl v přátelské a inspirativní atmosféře, kde si účastníci mohli vyměňovat zkušenosti a diskutovat o nových poznatcích. Velmi živě byly diskutovány otázky užívání antibiotik ve výkrmech drůbeže a jejich dopadu na stoupající antimikrobní rezistenci a probírány byly praktické možnosti využití představených výsledků. Seminář přinesl výsledky řešení výzkumného projektu NAZV QK22020066. Uspořádán byl za finanční podpory projektu Programu rozvoje venkova.